Welke soorten thee kennen we?

Het verschil tussen deze theesoorten is niet de soort theeplant maar het verschil in bewerking van de theeblaadjes.

Witte thee
Deze thee wordt voornamelijk op zeer beperkte schaal in China en Sri Lanka verbouwd.
De nieuwe theeknoppen worden geplukt net voordat ze opengaan. De blaadjes worden eerst verflenst (op natuurlijke wijze het vocht laten verdampen) en dan gedroogd. De gekrulde knopjes hebben een zilverachtige kleur en geven een zeer licht, strokleurig aftreksel zonder tannine.

Groene thee
Groene thee wordt vaak “ongefermenteerde” thee genoemd. De versgeplukte blaadjes worden verflenst en dan verhit om de fermentatie (of oxidatie) tegen te gaan die het theeblad doet rotten.
Daarna worden de blaadjes vaak nog met de hand gerold (afhankelijk van de theesoort diverse malen) wat de hogere prijs van de kwaliteitsthee verklaard!

Oolong
Deze wordt ook vaak “halfgefermenteerde”thee genoemd. Ze worden eerst verflenst in zonlicht en dan in bamboemanden omgeschut.
Daardoor worden de randen van het theeblad licht beschadigd en gaan daardoor fermenteren. Na ongeveer 2 uur worden de theebladeren boven vuur omgeschut (Dit noemt met gevuurd) en hierdoor wordt het fermenteren (het zwart worden van het theeblad) gestopt. Deze theeën zitten tussen groene en zwarte thee in.

Zwarte thee
De methodes verschillen per theegebied, maar het proces om zwarte thee te maken omvat altijd dezelfde werkwijze; verflensen, rollen, fermenteren en vuren (of drogen). Het rollen, de duur van het fermenteren en het vuren geven de thee zijn uiteindelijke karakter. Net als bij wijn bepalen het klimaat, de grond, hoogte en de wijze natuurlijk de werkwijze, natuurlijk ook de smaak en kwaliteit.